Pazarlama Teknikleri Atölyesi, bu alanda başarılı olmak kişilere ve pazarlama yöneticilerine yönelik hazırlanan uygulama ağırlıklı bir eğitim programdır. Pazarlama Teknikleri Atölyesinde aşağıdaki konularda kendinizi geliştirebilirsiniz. Her atölye çalışmasının içeriği katılımcılardan gelen ön kayıt formundaki talepler doğrultusunda son halini alır. Atölye çalışmalarında yer alan temel konulara ilave olarak, katılımcı bazında özelleştirmeler yapılır. Atölye çalışmaları öncesinde kişisel testler ve atölye kapsamında yer alan konularda sahip olunması gereken temel yetkinliklerin ölçümü yapılır. Yapılan özelleştirmeler sonucunda her atölye çalışması benzersiz hale gelir. Atölye çalışmaları yaklaşımını öğrenmek için burayı tıklayın
Satış nedir? Pazarlama nedir? Bizde en çok karıştırılan iki tanım, satış ve pazarlamadır. Birçok sektörde bu iki kavram halen tam olarak bilinmemektedir. Marka danışmanı Sayın Güven Borça’nın yazdığı “Bu topraklardan dünya markası çıkar” kitabında, “Bu iki kavramı doğru bilenlerin oranı toplumda %10’u geçmez" diyor. Gerçek oran bu kadar düşük mü? Bilmiyoruz. Fakat bu iki kavramın birbirinin yerine çok sık kullanıldığını biliyoruz.
Bu kavramların iç içe geçtiği durumlar nedeni ile bu iki tanım arasında ayırım yapmak bazen zorlaşır. Muhasebe ve finans, personel işleri ve insan kaynakları alanlarında olduğu gibi. Şirketlerin çalışan sayısı bu alanların iç içe geçmesinde önemli bir nedendir. Çalışan sayısı arttıkça unvan başına düşen iş sayısı azalır, yapılan işin derinliği / uzmanlığı artar. Bu bölümlerde doğal olarak ayrışmaya başlar. Aynı sorun şirketlerin bulunduğu yerin büyüklüğü ile de ortaya çıkar. Küçük bir ilçede bulunan işletmelerin ürün yelpazesi geniştir. Elbise askısından, çiviye kadar her şeyi satmaya çalışırlar. İşletme eğer İstanbul gibi bir şehirde ise, ürün yelpazesinin daraldığını ve belirli bir alana odaklandığını görürsünüz. Sadece atılabilir elbise askısı satanlar / üretenler gibi. Başarıyı sağlayan odaklanmaktır. Odaklanıyorsanız kalıcı olabilirsiniz.
Şirketin büyüklüğü ne olursa olsun, her bölümde (Satış, pazarlama, muhasebe, finans vb) yapılacak işlerin kapsamı değişmez. Sadece bu işe ayırdığınız zaman, yapılan iş sayısı ve yapan kişi sayısı değişir. İster 10 kişilik bir şirket olun, isterse 1000 kişilik. Her işletmenin pazarlamaya ihtiyacı vardır.
Her kurulan işletmenin iki temel fonksiyonu vardır. Bunlar satış ve inovasyon (ürün ve hizmet geliştirme). Bu iki fonksiyon dışındaki tüm hizmetler dışarıdan satın alınabilir. Satış yoksa nakit akışında problem var demektir. Hangi sektörde çalışırsanız çalışın, satış olmadan işletme olmaz. Satış yapabilmeniz için müşterilerin sunduğunuz ürünler, hizmetler ve sizden haberdar olması gerekir. Burada pazarlama devreye girer. Pazarlama sizin müşterilere ve müşterilerin size ulaşmasını sağlayan çalışmalardır.
Satışlarınız istediğiniz düzeyde ise pazarlamanın farkına varmazsınız. Bir işte, istediğiniz sonuca ulaşmak için zorlanmaya başlamışsanız çözüm ararsınız. Çözmek için harekete geçtiğinizde ise fırsatları görmeye başlarsınız. Satışta zorlanıyorsanız ancak pazarlama çalışmaları ile ilgilenirsiniz.
Başarılı bir pazarlama yöneticisi ve uzmanı olmak için öncelikle üç temel alanda kabiliyetlerinizi geliştirmeniz gerekir. Bu temel alanlar başarıyı tamamlayan parçalardır. Bu alanlardan her hangi birisinde gereken yetkinliklere sahip değilseniz, elde ettiğiniz başarı sınırlı kalacaktır.
Pazarlama alanında başarılı olmak için öncelikle müşterileri doğru tanımak, onlara uygun pazarlama metinleri oluşturmak ve sunum teknikleri konusunda kabiliyetlerinizi geliştirmelisiniz. Atölye çalışması bu üç alana odaklanmış konularla başlamaktadır. Atölye konularına geçmeden önce pazar nerede notumuzu okumanızı öneririz.
Pazar Nerede?
Öncelikle bu değerlendirmede kayıt dışı işlemler, gelirler dikkate alınmamıştır.
GİB'nın 2015 raporundaki Türkiye'de toplanan vergilere ve mükellef sayısı baktığımızda ortaya ilginç bir tablo çıkıyor. Toplanan vergilere baktığımızda İstanbul'un açık ara % 43,63 ile önde olduğunu görürsünüz. Ankara ise % 12 ile ikinci, İzmir % 10 ile üçüncü, Kocaeli ise % 9,99 ile üçüncü sırada yer almaktadır. Dördüncü sırada ise Bursa %2,82 ile yer almaktadır. Listeye mükellef sayısı 100.000 üzeri olan 7 şehir alınmıştır. Oranlaraki düşüşe bakarsanız, pazar dilimlerini açıkça görebilirsiniz. Listede yer alan ilk dört şehirin toplamına baktığınızda ( % 75,77 ) vergi toplama konusunda nereye odaklanacağınızı açıkça görürsünüz. Belediyelere ayrılan bütçelere baktığınızda da aynı sıralamayı bulacaksınız. Bu çalışmayı sektörlere, işletmelerin ciro büyüklüklerine veya çalışan sayılarına görede yapabilirsiniz.
PAZARIN BÜTÜNÜNE ODAKLANMAK?
BÖLÜMLERE, KATEGORİLERE AYIRMAK?
Toplanan verginin % 43,63'ü İstanbul'dan gelmesine rağmen nüfusun sadece % 18,6'ı burada yaşamaktadır. Toplanan vergi nerede ise pazar oradadır. İster ürün, isterseniz hizmet satın İstanbul'u görmezden gelemezsiniz. Bu değerlendirmeden şunu anlamanızı istiyoruz; İstanbul için yapacağınız pazarlama çalışmaları (maliyet, uygulama yaklaşımı, zaman planı, pazarlama teknikleri vb) diğer şehirlerde bire bir uygulanamaz. Tabi bunun terside geçerlidir. Bursa, Antalya, Konya gibi şehirlerde bir satış elemanı yeterli olurken, İstanbul'da bir kişi ile başarılı olamazsınız. Öncelikle pazarı incelemeniz ve bölümlere ayırarak analiz etmeniz gerekir.
Bir konuya Odaklanmak,
başarının ön koşuludur.
Genellikle tanıdığımız insanları daha kolay yönlendiririz. Bir insanı tanımanın en iyi yolu onunla yolculuğa çıkmaktır der eskiler.
Karşınızdaki kişiyi, genellikle insanların en çok sevdiği davranış olan konuşma ihtiyacını gidererek çıkacağınız sohbet yolculuğunda tanıyabilirsiniz. İnsanlar bir sonraki hareketlerinin ipuçlarını konuşma, tutum ve davranışlarıyla verirler. Atölye çalışmalarının bu bölümünde; müşterilerinizi ve çalışma arkadaşlarınızı kolayca tanımanın ve anlamanın pratik yöntemlerini öğrenmiş olacaksınız. Bu sayede müşterilerinizi hedefleriniz ve amaçlarınız doğrultusunda ikna etmek, yönlendirmek sizin için çok kolay olacaktır.
Müşterilerinizi iyi tanıyor ve ihtiyaçlarını biliyorsanız, satış yapmanız kolaylaşır. Müşterileri tanıdıktan sonra atölye çalışmalarında pazarlama metni hazırlama ve uygulama çalışmaları yapılır.
Etkileşimli Pazarlama Metinleri Yazma Atölyesi Eğitimi
Mesleğiniz ya da göreviniz ne olursa olsun, hayatımızın her döneminde mutlaka bir şeyler satarız. Kendinizi ele alın, okulda arkadaşlarınızla tanışmak için önce kendinizi tanıtırsınız, işe girmek için işverene özgeçmişinizi hazırlar anlatırsınız, eşinize ve ailesine kendinizi ve ailenizi anlatırsınız. Bu liste uzayıp gider. Elde ettiğiniz sonuçlar bu alandaki kabiliyetlerinizi düzeyi ile doğru orantılıdır.
Eğer mesleğinizin herhangi bir alanında metin yazıyorsanız etkili, dikkat çeken ve kendini pazarlayan bir metin yazmanız işlerinizi % 80 oranında kolaylaştırır. Bu bir rapor da olabilir, bir satış metni de, bir özgeçmişte.
Hemen her sektörde ürün ya da hizmet pazarlanırken görsel medya kullanılmaktadır. Sadece televizyonda 5 sene önce seyrettiğimiz reklamlarla şimdikiler arasındaki farkı düşünün. Aklınızda kalan kaç slogan var? Gazetede okuduğunuz bir tanıtım metninden etkilenerek kaç ürün satın aldınız? Günümüzde sorun şu ki: reklam ya da metinleri iyi düzeyde yazabilen sınırlı sayıda insan var. Bu uzmanlardan yararlanmak, maliyetler açısından baktığınızda ucuz değildir. Bu nedenle birçok şirkette başarılı olabilecek ürünler, hizmetler ve projeler hüsranla sonuçlanmaktadır.
İYİ BİR PAZARLAMA METNİ,
SATIŞ SÜRECİNİ SİPARİŞE ÇEVİRİR.
Yaptığımız araştırmalarda her 10 kişiden 8'inin; ilan, reklam, pazarlama veya tanıtım metinlerinde yer alan slogan ve başlıkları mutlaka okuduğunu tespit ettik. 10 kişiden sadece 2'si başlık ne olursa olsun ilanın tümünü okuyor. Sunduğunuz ürün veya hizmeti tanıtmak için hazırladığınız metnin, sloganı veya başlığı gereken ilgiyi çekemiyorsa, bu araştırmaya göre yaptığınız reklam harcamalarının % 80'i boşa gidiyor demektir. Satış ve Pazarlama Metinlerinizin başarısı, kullandığınız başlıkların etkisine bağlıdır.
Güçlü bir slogan veya başlık olmadan tanıtım mesajınız kalabalıklar arasında kaybolur gider. Eğer başlığınız dikkat çekmiyorsa ve yazdığınız metnin okunmasını sağlamıyorsa pazarlama çabalarınız yetersiz kalır. Oluşturduğunuz pazarlama metninin en önemli kısmı başlığıdır. Metni yazarken en çok zamanı ve emeği buna ayırmanız gerekir. Başlık zayıfsa yaptığınız reklam ve tanıtım çalışmalarından elde edeceğiniz birçok fırsatı daha baştan kaçırırsınız.
Günümüzde birçok işletme tanıtım metinlerinin oluşturulmasını reklam ajanslarına bırakmaktadır. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki hiç kimse sizin kadar yaptığınız işin özünü ve müşterilerinizin beklentilerini bilemez. Bu nedenle, bu sizin işinizdir.
Sizde, harcadığınız çaba ve maliyetlerin istediğiniz düzeyde bir sonuç yaratmamasından sıkıldınız ise, bu atölye çalışmalarında pazarlama slogan ve metinlerinizi nasıl oluşturacağınızı öğrenebilirsiniz. Atölye eğitim ve uygulama çalışmalarında hazırlayacağınız metinlerle kabiliyetlerinizi kolayca geliştirirsiniz.
Müşterileri ve metin hazırlamayı öğrendikten sonra bunları pazarlama ve satış dökümanlarına nasıl dönüştüreceğinizi öğreneceğiniz sunum teknikleri atölye çalışmaları eğitimi ile devam eder.
192 ÇEŞİT SATIŞ
SUNUMU VARDIR.
Bir ürün veya hizmeti satmak için sunum becerilerinizi geliştirmiş olmanız gerekir. Bu bir kaç sayfa ve üstün körü hazırlanmış dokümanlarla veya sunum dosyaları ile yapılamaz. Sunumunuz müşterinin bilgi düzeyi ve ihtiyaçlarına uygun tasarlanmış olmalıdır.
Her müşteriye ve uygun hazırlanmayan, tek bir sunum formatı ile yapılmaya çalışılan satış çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanır. Bu tür sonuçlar için kullanabilecek birçok bahane vardır. Satış için hazırlanacak sunumların kendine özgü bir içerik akışı ve tasarımı vardır. Başarılı satıcıların doğal bir kabiliyet olarak uyguladığı bu yaklaşım, aslında herkes tarafından uygulanabilir bir yaklaşımdır. Sorun bu bilginin sistematik olarak öğrenilmemesinden kaynaklanmaktadır.
192 Farklı satış sunumu vardır. Atölye uygulamalarında ürün, hizmet bilgisi, satın alma nedenleri ve sunum teknikleri konularında öğreneceğiniz bilgilerle, müşterilere göre bunları oluşturmayı ve kullanmayı öğreneceksiniz. Bu eğitim içerisinde her bir pazarlama kanalı için (101+) örnek uygulamalar hazırlanmaktadır.
Etkin Pazarlama Teknikleri Yönetici Atölyesi
Bu aşamaya kadar yapılan eğitimlerle gerekli olan temel bilgileri öğrenmiş olacaksınız. Artık pazarlama teknikleri ve uygulamalarına geçme zamanı.
PAZARLAMA SORUNU
NASIL ANLAŞILIR?
İyi bir ürün veya hizmetiniz var buna rağmen satışlarınız beklediğiniz düzeyde değil. Birileri size satış ekibinizi eğitmenizi daha çok müşteri odaklı çalışmanız gerektiğini söylüyor. Tüm satış ekibinizi saatlerce eğitime gönderiyorsunuz. Sonuç biraz değişiyor.
Satış ekibi, eğitim veren firmadan veya eğitimciden şikayet ediyor ve asıl problemin promosyon veremedikleri için olduğunu söylüyor. Promosyon için bir sürü para harcıyorsunuz. Sonuç değişmiyor.
Satış ekibi kriz nedeni ile fiyatlarda ve ödeme vadelerinde iyileştirme istiyor. Fiyatları indiriyor, vadeleri uzatıyorsunuz. Tabi kâr oranı da yerlerde sürünüyor neredeyse sıfıra yakın bir noktaya geliyor. Sonuç bir parça satış artışı o kadar. Üstelik birde finans problemi ortaya çıkıyor.
Satış yöneticiniz elemanlarda problem olduğunu söylüyor. Satış ekibini yeniliyorsunuz. Yeni gelen ekip pazarı ve müşterileri tanımamız lazım başarı hemen olmaz diyor. Bir süre sonra bu döngüden sıkılıyor ve bu sefer yöneticiyi değiştiriyorsunuz. Halen sonuç pek farklı değil. İşler ve nakit akışı her geçen gün kötüye gidiyor veya değişmiyor. Bu akış size de tanıdık geldi mi?
Bu kısır döngülerden sıkıldıysanız ve bir çıkış noktası arıyorsanız, atölye çalışmalarında aradığınız tüm soruların yanıtını kolayca bulacaksınız.
BU ATÖLYEDEN EN İYİ SONUÇLARI
SATIŞ EKİBİNİZ İYİ İSE ELDE EDERSİNİZ.
Bir işletmenin satışlarını arttırmak ve büyütmek için üç temel pazarlama alanı vardır. Başarılı bir büyüme modeli için bu üç temel alana aynı anda odaklanmanız ve çalışmanız gerekir. Üç temel pazarlama alanında yapacağınız gelişim çalışmaları kısa sürede istediğiniz sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Başarılı bir pazarlama yöneticisi ve uzmanı olmak için bu alanların hepsinde uzmanlaşmanız gerekir. Bu üç temel pazarlama alanı ile 12-18 aylık dönemde, işletmenizi ve satışlarınızı 4, 8 veya 16 kat arttırabilirsiniz. Bu yaklaşım sistem 333 adını verdiğimiz performansa dayalı pazarlama danışmanlık çalışmasının temelini oluşturmaktadır.
Bu atölyede aktarılan bilgilerle, çalıştığınız reklam ajansına sınırsız reklam bütçesi verebilirsiniz. Üstelik pazarlama için ayırdığınız harcama bütçenizi azaltarak bunu sağlayabilirsiniz.
Her hafta satışlarınızı sadece % 2 geliştirmek için öğrendiğiniz bilgileri uygulamaya başlayın. Bu amaçla yapacağımız önerileri ve teknikleri kullanın. 16 Ay sonunda kolayca % 200 daha fazla satış yapar hale gelirsiniz.
Atölye uygulamaları sırasında şirketinizin sunduğu ürün ve hizmetleri birlikte analiz ederiz. Mevcut durumu temel alarak, hedeflediğiniz pazar gruplarına göre ürün ve hizmetlerinizi nasıl geliştirebileceğinizi, yeni ürün ve hizmetleri nasıl oluşturcağınızı öğrenirsiniz. Bu sayede rekabet içerisinde aldığınızı yeri görebilir ve değiştirebilirsiniz.
Aslı rekabet müşterinin zihnindeki markalar, ürünler ve hizmetler arasındadır. Bunun için hem kendi ürün ve hizmetlerinizin hem de rakiplerinizin konumunu bilmeniz gerekir. Atölye uygulamalarında konumlandırma ile ilgili teorik ve pratik bilgiler farkılı sektörlerden örneklenmektedir. Konumlandırma kavramını şirketinizin sattığı ürün ve hizmetlere nasıl uygulayabileceğinizi, yapılan pratik çalışmalarla görebilirsiniz. Bu çalışma yaklaşımı sizi rakiplerinizden ayırt eder.
Pazar araştırmaları ve rekabet analizi, pazarlama teknikleri atölyesi uygulama çalışmalarının bir başka bölümüdür. Şirket içerisinde sayılarla ve ölçülebilir bilgi ile yaptığınız çalışmaların yarattığı katma değeri kolayca ortaya koyabilirsiniz.
Bir konuya Odaklanmak,
başarının ön koşuludur.
Ürün ve hizmetlerde doğadaki her canlı gibi, doğar, büyür, yaşar ve ölürler. Pazarlama teknikleri açısından bakıldığında her dört aşamada yapılacak çalışmaların odak noktası farklıdır. Bu bölümde farklı sektörlerden ürün yaşam döngüsü örneklerle ele alınmaktadır. Atölye uygulama çalışmalarında sizin sunduğunuz ürün ve hizmetlerin yaşam döngüsünde geldiği noktaları, pazarlama tekniklerini buna göre nasıl değiştireceğinizi yapacağınız çalışmalarla kolayca planlayabilirsiniz.
Yaşam döngüsü içerisindeki bazı aşamalarda pazar gruplarınızı nasıl yöneteceğinizi ve geliştireceğinizi ürün pazar matrisi çalışmaları ile öğrenirsiniz.
Dağıtım Kanalları pazarlama teknikleri atölyesinde ayrı bir konu olarak yer almaktadır. Kısa sürede ve etkin bir uygulama ile pazara daha kolay nasıl ulaşacağınızı bu bölümde öğrenirsiniz.
Pazarlamada GTN 101+ uygulamaları yaptığınız tüm çalışmalara farklı bir gözle bakmanızı sağlayacak benzersiz bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımı kendi ürün ve hizmetlerinize uyguladığınızda, kısa sürede fiyat rekabetinin dışına çıktığınızı, müşterilerin sizden bir şey satın alırken fiyat konusunda artık itiraz etmediklerini göreceksiniz.
Ürün ve hizmetlerde kategori yönetimi atölye uygulamaları çalışmalarının odaklandığı bir başka alandır. Bu çalışma sırasında sunduğunuz ürün ve hizmetlerin işletmenin gelir tablolarında daha fazla katma değeri nasıl yaratabileceğini örnek uygulamalarla öğrenirsiniz.
Günümüzde şirketler bazen tek bir marka yerine birden fazla marka marka ile pazar payını arttırmaktadırlar. Çoklu marka yaklaşımı ve yönetimi farklı bir çalışma alanıdır. Bu nedenle atölye uygulama çalışmalarında buna ayır bir bölüm ayrılmıştır.
Fiyatlandırma politikaları pazarlama teknikleri uygulama atölyesinin konuları içerisinde yer almaktadır. Günümüzde bir çok sektörde oluşturulan liste fiyatı üzerinden ... % indirimi ile müşterilere fiyat verilmektedir. Bu yaklaşım artık bir çok sektörde müşterilerin liste fiyatını dikkate almamasına yol açmaktadır. Satış elemanlarının ise görüşmeye liste fiyatından indirimi yaparak başladıkları ve tüm görüşme süresini fiyat pazarlıkları ile doldurarak geçirdiklerini görüyoruz. Bu konuda size özel ne tür uygulamalar yapabileceğinizi bu çalışma sırasında uygulayarak öğreneceksiniz.
Her geçen gün şirketler sundukları ürün ve hizmetlere yeni teknik ve sosyal özellikler eklemektedirler. Bunların bir kısmı geliştirme amacı ile yapılsada, müşteriler çoğu zaman bunların kendi hayatlarına yansımalarını algılamakta zorlanmaktadırlar. Fayda değer matrisleri çalışması ile satış sürecinizde ne tür avantajlar yaratabileceğinizi öğreneceğiniz bu bölüm sanırım en keyif aldığınız ve yaratıcılığınızın zorlandığı alan olacak.
Şimdi uygularsanız,
kolay öğrenirsiniz.
CRM yazılımlarının yaygınlaştığı ve kullanan firmaların sayısının her geçen gün arttığı bir dönemdeyiz. CRM uygulamaları ve analizleri bölümü ile ortaya çıkan verileri pazarlama çalışmalarında nasıl kullanacağınız bu aşamada öğrendiğiniz bir başka atölye etkinliğidir.
Müşteri, ürün, hizmet değer haritaları uygulamaları ile mevcut durumunuza bütünsel açıdan bakmayı öğrenirsiniz. Bu sayede gelişime açık yönlerinizi daha kolay belirleyebilir ve iyileştirebilirsiniz.
Etkin Pazarlama Teknikleri Yönetici Atölyesinde uygulamada karşılaşılan sorunlar farklı bir yaklaşımla ele alınmakta ve pratik, günlük iş akışında kolayca uygulanabilecek stratejiler ve teknikler öğrenilmektedir. Atölye çalışmaları sonunda hazırlayacağınız bir yıllık pazarlama planı ve uygulamaları ile şirketinize yaptığınız katma değeri arttırabilirsiniz.
Eğitim Başlangıç Tarihleri
22-25 Ağustos 2022 - 4 Gün
Eğitim Süresi: 4 - Gün
Eğitim Saatleri: 09:30 - 16:00
Eğitim Bedeli: 9.750.-TL + KDV
Şemsettin Akçay
Satış Pazarlama ve Inovasyon Mühendisi
Atölye çalışmalarında öğrendiğiniz bilgileri 12 ay boyunca tümüyle uygular, üzerinize düşen görevleri yerine getirir, gerekli pratik çalışmaları yapar ve buna rağmen bir ilerleme elde edememezseniz, ödediğiniz ücreti tümüyle iade ediyoruz. Bu yaklaşımdan yararlanmak için geri bildirim anketimizi doldurmanız yeterlidir. % 100 memnuniyet garantisi bizim size taahhüdümüzdür.
Atölye çalışmalarına Ön Kayıt yapmak veya detaylı bilgi almak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.